Každý světadíl skrývá mnoho nádherných a neobyčejných míst. Pojďme se vypravit za jedním jezerem do Austrálie. Při popisu vody byste určitě nezmínili růžovou barvu. V Austrálii se ale takové jezero nachází. Nad jeho barvou zůstává i vědcům rozum stát.

Z výšky by někomu mohlo připomínat obrovskou mísu jahodového pudinku. Na druhou stranu, růžová barva je módní, tak proč by ji nemohlo mít jezero? To, že zbarvení není žádný trik světla, si můžeme jednoduše ověřit – odebereme vodu z jezera do nádoby.

A kde že najdeme tuhle fascinující růžově zbarvenou vodní plochu? Nachází se uprostřed hustých lesů na ostrově Middle Island, největším z ostrovů a ostrůvků souostroví Recherche v západní části Austrálie. Od vod oceánu ho dělí jen několik metrů pevniny.

Proč je růžové jezero tak málo známé? Možná proto, že Austrálie je země plná podivností a nevídaných přírodních útvarů.

Voda v jezeře

Při bližší prohlídce jezera budou asi někteří zklamáni, protože kontrastní růžová barva, která je vidět z výšky, se při bližším pohledu na hladinu, mění spíše na průhlednější s růžovým nádechem.
V jezeře se můžete také vykoupat, ale budete se spíše nadnášet na hladině, protože je zde extrémně vysoká přítomnost soli.

Goose_Island_&_Pink_Lake_Middle_Island_Recherche_Archipelago_NR_IV-2011

 

Také se v něm neutopíte, protože hloubka v jezeře nedosahuje žádných velkých hodnot. Můžete se klidně po jezeře projít po svých.

Vědci barvu v jezeře připisovali přítomnosti bakterií nebo řas, ale ani jedno tvrzení se neprokázalo. Takže zbarvení zůstává jednou z neobjasněných záhad na zemi.

Cestovní ruch na ostrově

Ostrov je neobydlení, takže tady ani nevzkvétá cestovní ruch. Proto se většina turistů, kteří chtějí jezero vidět, musí spokojit pouze s přeletem helikoptérou. Ale ti největší nadšenci si přeci jen najdou způsob, jak se na ostrov dostat. Místní obyvatelé s loďkami vás za „menší“ úplatu na ostrov přeplaví

K jezeru se vypravila již velká řada odborníků z celého světa, kterým růžové zbarvení nedá spát. Jejich cílem je zjistit, co růžovou barvu vod jezera způsobuje. Možná bychom si měli přát, aby se jim to nepodařilo, neboť pak by ze světa zmizela jedna tajemná záhada, která láká turisty.