Respirátory šly v posledních letech hodně na dračku. Jak by také ne, když je musíme povinně nosit v obchodech a obecně ve všech uzavřených veřejných prostorách.

Ne všechny kousky jsou však natolik dobré, aby byl důvod je vůbec nasazovat. Nejsou totiž příliš funkční a proti virovým nákazám často nefungují vůbec. Na kvalitu byste v tomto případě rozhodně rezignovat neměli.

Český výrobek

Dnes lidé nakupují hlavně podle ceny, což v případě respirátorů nemusí být vždy správné rozhodnutí. Stále těmi nejlevnějšími na trhu jsou totiž čínské výrobky, jež se však nemohou pyšnit kdovíjak kvalitními filtry. Naopak, podle mnoha nezávislých testů jsou respirátory s označením N95 proti virům zcela k ničemu. Jejich koupě, natož pak nošení, se vám tedy příliš nevyplatí.

A přitom české výrobky stojí třeba jen o pár korun více. Například vysoce kvalitní respirátory FFP2 z dílny firmy GOOD MASK se dokonce dají objednat zcela zdarma, pouze za cenu dovozu. Samozřejmě, že jen jednou, nicméně ani kdybyste museli platit plnou cenu, příliš byste se finančně neprohnuli. Jedná se o dobrý produkt za málo peněz.

Měl by dokonale sedět

Dobrý respirátor se nepozná pouze podle filtrace, ale rovněž musí také dobře sedět na tváři. To rozhodně není samozřejmost. Jedná se o důležitý detail, který není vhodné podceňovat. Když vám totiž nebude maska na tváři těsnit, její funkčnost bude omezená.

Pouhým nasazením se však netěsnost poznat nedá. K tomuto účelu je potřeba provést jednoduchý test. Ten spočívá víceméně v hlubokém výdechu přímo do respirátoru. Nafouknutá maska znamená úspěch. Pokud se nenafoukne, budete si ji muset upravit, případně sáhnout po jiné.

Nošení respirátorů je pro mnoho lidí nepříjemné, nicméně se jedná o užitečné zlo, jenž je nutné přijmout. Respirátory se ukazují po celém světě jako skutečně funkční ochrana proti virové nákaze. Musí se ovšem nosit správně.

Related Posts