Švýcarsko nabízí spoustu lahůdek, které jsou jistě krémové a pružné, ale spolu s tak úžasnými pokrmy ve Švýcarsku můžete vyzkoušet více neuvěřitelných jídel, která vám nikdy nesmí chybět. 

Fondue

Pokud chcete zahájit cestu po Švýcarsku, musíte zkusit toto báječné jídlo. Může to vypadat velmi jednoduše, ale jeho příchutě jsou daleko za vaše představy. Dostanete venkovský chléb, který je nalit do krémových tavených sýrů a později je naplněn vínem a česnekem. Celá tato příprava ožívá, když se vaří nad otevřeným plamenem. Můžete spojit toto úžasné jídlo ze Švýcarska s bílým vínem, pálenkou nebo čajem na epické zimní jídlo. Takové sýrové jídlo nedostanete nikde na světě.

Papet Vaudois (pórek s bramborem a klobásou)

Je to jen kaše z pórku a brambor, které se dusí celé hodiny. Ale zemitá směs cibule vytváří perfektní kořenovou vrstvu pro tukovou klobásu, na kterou nikdy nezapomenete. Jedná se o jedno z nejlepších potravin ve Švýcarsku, je to jejich typický pokrm.

Basilejská polévka z pečené mouky

Za vynálezem této polévky je náhodný příběh, kdy šéfkuchař zapomněl vypnout plyn a polévka se převařila do hnědého krémového puče, který se nyní konzumuje jako jedno z oblíbených pokrmů ve Švýcarsku. Každý má svůj vlastní recept na přípravu tohoto jídla, ale základními ingrediencemi jsou prostě mouka, máslo, cibule a hovězí vývar, který je zakončen vyhrazenou strouhankou Gruyere. Tato polévka je nezbytným jídlem, zejména během Basilejského karnevalu, který je oficiálně spuštěn s jeho porcí ve 3 hodiny ráno. 

Raclette

Raclette je místní sýrový pokrm obvykle grilovaný pomalu na ohni. Četné plátky sýra jsou vrstveny jeden po druhém a pomalu se taví na vařených bramborách, okurkách a cibuli. Raclette, který pochází z kantonu Valais, je tak špičkovým jídlem ze Švýcarska, které si můžete vychutnat pouze mezi svými přáteli, kteří se shromažďují celé hodiny a čekají, až se plátky raclette roztaví. Mezitím všichni stále pijí hojné sklenice místního vína Fendant a dlouhé hodiny si povídají o všem možném.

Rosti, styl Valaisanne 

Jedná se o strouhané brambory, které jsou smažené, dokud nejsou křupavé a zlaté. Rosti je jedním ze ikonických švýcarských národních pokrmů, které v zásadě jedli farmáři v kantonu Bern jako snídani. Podává se v páře za tepla v keramické misce a Rosti Valaisanne je nádherně návyková směsice rosti se slanou slaninou, smaženým vejcem a roztaveným racletovým sýrem. Tyto výjimečné rosti se podávají spolu s pikantními okurkami a nakládanou cibulí.