Ostrov Nias leží u západního pobřeží Sumatry a jedná se tedy o část Indonesie. Celkem na něm žije asi 800 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Gunungsitoli. Ostrov byl osídlen již v dávných dobách, o čemž svědčí značné megalitické nálezy.

Nias v srdci

Obyvatelé tohoto ostrovu byli původně lovci lebek a velmi dlouho vzdorovali cizí nadvládě. Nizozemcům se tento ostrov podařilo podmanit až koncem 19. Stoleté. Pozůstatkem mezikmenových válek jsou opevněné náčelnické domy a také slavnost při které skáčou mladí muži přes kameny, což mělo původně sloužit pro nácvik překonávání vysokých hradeb.

Nias je místem, které je vystavené mohutnému příboji což znamená, že je velmi vyhledávaný u surfařské komunity. Těm jsou servírovány několik metrů vysoké vlny, které rozhodně nejsou nic pro úplné začátečníky. To samé platí i o sousedním ostrovu Hinako.

Pokud vám surfování nic neříká, nemusíte zoufat, protože na své si zde přijde snad úplně každý. Většina ostrovu je pokryta deštným pralesem a ve vnitrozemí lze najít monumentální pohoří, jehož nejvyšší vrchol Gunung Lelematsuja sahá do výše 886 metrů nad mořem.

Na ostrově ze nalézt celou řadu původních staveb, kteří i přesto že jsou výhradně ze dřeva, odolávají díly péči zubu času i zemětřesením, která tento ostrov postihla. Na své si však přijdou i milovníci absolutního luxusu, který nabízí celá řada místních resortů.